Willy Segers

Burgemeester

RIZIV verlengt financiering huisartsenwachtpost Terranova

Door Willy Segers op 27 juli 2015, over deze onderwerpen: VlaParl – Brussel en Vlaamse Rand, Brussel en Vlaamse Rand

De enige Nederlandstalige huisartsenwachtpost in Brussel, Terranova, die oorspronkelijk einde juni zou vervangen worden door een tweetalige dienst, krijgt nu toch financiering tot het einde van het jaar. Dat heeft het verzekeringscomité van het RIZIV maandagochtend beslist. Volgens N-VA zijn er te weinig garanties dat de tweetaligheid zou verzekerd worden.

De Brusselse Huisartsenkring (BHAK), die een honderdtal leden telt, werkt al geruime tijd aan een samenwerking met zijn Franstalige tegenhanger, de Fédération des Associations de Médecins Généralistes de Bruxelles, goed voor 1.700 leden. Door hun numerieke minderheid moesten de Nederlandstalige artsen erg vaak van wacht zijn om de permanentie in het Nederlands te verzekeren. Omdat de jongere generatie daar verandering in wilde brengen, werd uitgekeken naar een samenwerking waarbij een aantal Franstalige artsen een opleiding naar tweetaligheid zou krijgen.

Maar die loopt volgens N-VA parlementsleden Liesbeth Daene, Yoleen Van Camp en Willy Segers niet van een leien dakje. Einde juni zou de financiering van Terranova, de Nederlandstalige huisartsenwachtpost in de buurt van de Brusselse Nieuwstraat, aflopen. Maar omdat niet genoeg Franstalige dokters tijdig hun niveau van Nederlands konden opkrikken, besliste het verzekeringscomité van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV) de financiering van Terranova te verlengen tot het einde van het jaar.

“Ik ben blij dat minister De Block nu toch beslist heeft om Terranova uit de brand te helpen. De komende zes maanden kan de Nederlandstalige Brusselaar blijven beroep doen op een Nederlandstalige wachtpost”, aldus volksvertegenwoordiger Yoleen Van Camp. “Dit is een eerste stap in de goede richting”, beaamt Vlaams parlementslid Willy Segers. “Maar er is nog altijd geen duurzame oplossing voor de Brusselse eerstelijnszorg. Na zes maanden zal de financiering immers herbekeken worden en zijn we mogelijk terug bij af. Het komt er nu op aan om effectieve taalgaranties af te dwingen in het kader van de zogezegde ’tweetalige” wachtdienst en wachtpost’.”

Michel De Volder, voorzitter van de FAMGB, gaat niet akkoord met die versie van de feiten. Volgens hem is de huidige vertraging een gevolg van procedurele moeilijkheden binnen de BHAK. “Om een Nederlandstalige permanentie te verzekeren hebben we 40 tot 50 tweetalige huisartsen nodig, en dat mag geen probleem zijn”, zegt hij. De tweetalige huisartsen krijgen een premie van de Brusselse regering, mits ze slagen voor een gespecialiseerd taalexamen bij Selor.

“Het BHAK en het FAMGB kampen met dezelfde moeilijkheden. Ook bij ons is de jonge generatie minder bereid om wachtdiensten te verzekeren. Een tweetalig systeem is een meer logische en efficiënte oplossing”, vindt De Volder, die overtuigd is dat de nieuwe structuur er begin 2016 staat. “Het klopt dat de coördinatrice van de nieuwe samenwerking het Nederlands niet genoeg beheerst”, geeft hij toe. “Maar ze heeft er net twee weken intensieve les opzitten en wordt bijgestaan door twee perfect tweetalige assistenten.”

Lees hier het oorspronkelijke artikel

E-MAIL

Scroll naar boven