Uitgebreid parkeerverbod voor vrachtwagens moet twee vliegen in een klap slaan: minder trucks, minder zwerfafval…

Door Willy Segers op 11 januari 2018, over deze onderwerpen: Dilbeek

De gemeente Dilbeek voert een parkeerverbod voor vrachtwagens in tussen de op-en afritten van de Ring op de Robert Dansaertlaan en op de Ninoofsesteenweg tussen de Verheydenstraat en de Spanjebergstraat.

Het schepencollege is van mening dat zwaar vervoer niet thuishoort in het centrum of bij het binnenrijden van de gemeente. Om die reden werd vorig jaar al een parkeerverbod voor zwaar vervoer ingevoerd op de parkeerstroken in de Kattebroekstraat. Al liep die invoering niet van een leien dakje. 

Vorige week besliste het college van burgemeester en schepenen om dit parkeerverbod voor zwaar vervoer dus ook ook in te voeren langs de parkeerstrook onder de Ring op de Robert Dansaertlaan en langs de parkeerstroken op de Ninoofsesteenweg, langs beide zijden, tussen de Verheydenstraat en Spanjebergstraat.

Het gemeentebestuur breidt het parkeerverbod nu dus uit. Vrachtwagens zijn voortaan niet langer welkom langs de Ninoofsesteenweg (tussen Verheydenstraat en Spanjebergstraat) en langs de Dansaertlaan. “We stellen vast dat de parkeerdruk op die plaatsen sterk is toegenomen”, legt schepen Stijn Quaghebeur (N-VA) uit. “Mogelijk is dat een gevolg van het verbod in de Kattebroekstraat. Maar langs de Ninoofsesteenweg moeten de parkeerstroken vrijgehouden worden voor auto’s. Zo hebben bezoekers die hun wagen langere tijd willen achterlaten, een alternatief voor de blauwe zone in het centrum.”

En het parkeerverbod moet ook nog een ander effect teweegbrengen: minder sluikstorten. Aan de Dansaertlaan waren er wat dat betreft heel wat problemen in de jongste maanden. Het is dan ook gemakkelijker om achter een ‘muur van vrachtwagens’ afval weg te gooien. Overigens zullen in de Kattebroekstraat binnenkort mobiele camera’s ingezet worden om sluikstorters op heterdaad te kunnen betrappen.

Het parkeerverbod wordt eenzijdig ingevoerd, zonder overleg met de transportbedrijven uit de buurt. “Omdat het vooral gaat om vrachtwagens die niets te maken hebben met Dilbeekse bedrijven”, verklaart Quaghebeur. “We zullen wel bekijken of er een optie is om vrachtwagens op minder storende locaties te laten parkeren.” De transportbedrijven zelf tonen daar intussen begrip voor. “Het wildparkeren van vrachtwagens is inderdaad een groot probleem”, zegt Jan Van den Bosch, zaakvoerder van Benelux Trans. “Niet alleen in Dilbeek, maar in de hele regio. 

Bron: Persinfo en HLN

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in