Willy Segers

Burgemeester

Klassieke Gordelfietstocht van 100 km moet terugkomen

Door Willy Segers op 23 september 2015, over deze onderwerpen: Dilbeek – Vlaams karakter, VlaParl – Brussel en Vlaamse Rand

Vlaams minister Ben Weyts wil de klassieke Gordelfietstocht van 100 kilometer volgend jaar laten terugkeren tijdens het Gordelfestival. De focusgemeente moet voortaan ook dichter bij de faciliteitengemeenten liggen. Dat antwoordde hij vanmorgen op vragen van Tom Van Grieken (Vl Belang), Michel Doomst (CD&V) en Willy Segers (N-VA) in de commissie Vlaamse Rand in het Vlaams parlement omtrent een eerste evaluatie van het Gordelfestival.

Volgens Tom Van Grieken van Vlaams Belang heeft de topdag van het Gordelfestival zijn doel en doelpubliek volledig gemist. Hij verwijst daarbij naar de magere opkomst van 19.000 deelnemers. Ook Michel Doomst, de burgemeester van Gooik, vindt dat het concept en de aanpak om die reden moeten bijgestuurd worden. Hij stelt voor om een deel van het budget rechtstreeks aan de gemeenten in Halle-Vilvoorde te geven die dan zelf een aantal initiatieven kunnen nemen.

Maar bezoekersaantallen zijn volgens Weyts niet de belangrijkste parameter om het succes te evalueren. “Met het Gordelfestival willen we op een positieve manier aandacht vragen voor de thematiek in de Vlaamse Rand. Dat is mijn eerste doelstelling”, zegt Weyts. Daarom wil Weyts dat er voortaan een focusgemeente geselecteerd wordt die geografisch dichter bij de faciliteitengemeenten ligt. Dit jaar was dat Londerzeel.

Ook wil de minister de Gordelklassieker opnieuw op de affiche. “Op die manier kunnen we opnieuw de lus van 100 km gestalte geven in de Rand, letterlijk en figuurlijk”, aldus Weyts. 

Bron: Ring TV

Zie hier het verslag van de vraagstelling tijdens de commissiebespreking

Vlaams Parlementslid Willy Segers: “Het klopt dat de nieuwe formule van het Gordelfestival slechts ten dele aanslaat bij het grote publiek. Een gemiddelde opkomst van zo’n 20.000 mensen is niet te verwaarlozen – maar de aantallen die we bij de laatste traditionele Gordeledities met 50.000, 60.000 tot zelfs 100.000 deelnemers kenden – is veraf.

Belangrijk hierbij is toch ook te weten dat de publiekssprong in de vroegere Gordelformule er gekomen is door de inbreng en deelname van de VRT. Dat deed de aantallen telkens boven de 50.000 uitstijgen. Goed om weten is echter dat ook in die hoogdagen heel wat kritiek kwam – o.m. ook vanuit diezelfde Vlaamse Volksbeweging – omtrent het ontbreken van voldoende klemtoon op het Vlaamse karakter van de Rand.

De vraag is dus of we wel terug moeten naar dat soort massa-edities, wetende dat ook toen heel wat mensen naar de optredens kwamen zonder te weten wat de echte bedoeling van de Gordeldag was. Het zal er dus vooral op aan komen de juiste verhouding te vinden tussen een voldoende attractief sportief-recreatief-toeristisch aanbod maar waarbij de deelnemers ook het Vlaamse en groene karakter kunnen ondersteunen. Een toverformule bestaat hier niet voor, dat bewees de historiek van de Gordel al zelf voldoende. Toch doe ik een warme oproep aan alle betrokken partijen om dit bij de evaluatie van de voorbije editie en het toekomstige opzet duidelijk in het achterhoofd te houden.”

E-MAIL

Scroll naar boven