Willy Segers

Burgemeester

545 leerlingen uit het GO! vinden geen plaats in de Vlaamse Randscholen

Door Willy Segers op 15 september 2015, over deze onderwerpen: Dilbeek – Algemeen nieuws, VlaParl – Onderwijs, VlaParl – Brussel en Vlaamse Rand

Meer dan 3500 leerlingen hebben in het gemeenschaps- onderwijs te horen gekregen dat er voor hen geen plaats is. In onze regio werden al 545 leerlingen geweigerd. Dat is een stijging met 35% tegenover vorig jaar. 

Basisschool ‘De Vlinder’ in Dilbeek moest al 140 leerlingen weigeren. Basisschool ‘De Duizendpootrakkers’ in Opwijk al 62 leerlingen, de ‘Sterrenhemel’ in Machelen 58 leerlingen. “En elke dag komen er nog leerlingen bij. Er zijn nu dus nog altijd ouders die een plaats zoeken”, zegt directrice Martine Bosmans van basisschool De Sterrenhemel.

Eén van de oorzaken is het capaciteitsprobleem in het Brussels Hoofdstedelijk gewest. En het probleem neemt elk jaar toe in omvang. “In de regio gaat het om 545 leerlingen die we hebben moeten weigeren. Dat betekent toch wel een stijging van 30 tot 35% in vergelijking met vorig schooljaar”, zegt Raymonda Verdyck van het gemeenschapsonderwijs. (Bron: Ring TV)

Burgemeester en Vlaams Parlementslid Willy Segers: “Dit fenomeen kaarten we nu al vele jaren aan. En toch wordt het elk schooljaar opnieuw erger en erger. Er is enerzijds natuurlijk de groeiende instroom van kinderen uit de eigen regio. Maar die is in kaart te brengen en min of meer beheersbaar.

Daarentegen is de steeds maar groeiende en blijvende toevloed van kinderen uit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in scholen van de Vlaamse Rand niet in toom te houden. De capaciteitsproblemen in Brussel zijn bovendien niet transparant. Het NL-talig onderwijs in Brussel levert er duidelijke cijfers, zowel over leerlingenaantallen als over geïnvesteerde budgetten voor bijkomende capaciteit. Aan de kant van Het FR-talig onderwijs is er daarentegen al jarenlange radiostilte als het om transparante cijfers gaat.

Wie nochtans de samenstelling van de Brusselse bevolking kent, behoeft geen tekeningetje om te weten dat daar de grootste inspanning moet geleverd worden. Dit gebeurt echter al vele jaren niet en verklaart waarom de Vlaamse Randscholen overbevraagd worden, met alle gevolgen vandien…”

Lees hier meer (Ring TV)

E-MAIL

Scroll naar boven