Financiële bonus voor gemeenten die vrijwilliger fuseren

Door Willy Segers op 20 juli 2015, over deze onderwerpen: Dilbeek – Algemeen nieuws, VlaParl – Binnenlands Bestuur

Gemeenten die vrijwillig een fusie aangaan met een buurgemeente krijgen een financiële bonus in de vorm van een schuldovername. Dat staat in de conceptnota ‘Stimulering vrijwillige fusie’ van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans. Die conceptnota kreeg vrijdag groen licht van de Vlaamse regering.

Zoals voorzien in het regeerakkoord zet Vlaanderen in op de vrijwillige fusies van gemeenten. Die fusies zijn geen doel op zich maar een middel om te komen tot meer bestuurskrachtige lokale besturen. Om gemeenten aan te moedigen de stap te wagen, heeft de Vlaamse overheid een financiële bonus voorzien in de vorm van een schuldovername door de Vlaamse overheid.  Concreet gaat het over 500 euro schuld per inwoner die in de deelnemende gemeenten woont.

Voorts belooft de Vlaamse overheid een grotere autonomie en extra bevoegdheden voor  middelgrote steden en gemeenten. Het is de bedoeling dat de nieuwe gefusioneerde gemeenten na de verkiezingen van 2018 van start gaan.  

Burgemeester Willy Segers: “Voor Dilbeek is de vraag niet echt aan de orde om zelf fusieplannen op starten. Met meer dan 40.000 inwoners is de financiële draagkracht voldoende. Bovendien genieten we van heel wat schaalvoordelen via de regionale samenwerkingsverbanden waar we momenteel deel van uitmaken. Denk daarbij ook maar aan de recent opgerichte politieassociatie tussen de politiezones van Dilbeek, Amow en Tarl.

Uiteraard zullen we het gesprek aangaan indien een andere gemeente een mogelijk fusievoorstel op de Dilbeekse collegetafel brengt. Maar zo ver zijn we echt nog niet.”

Lees hier meer. (Bron: Ring TV)

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in