Willy Segers

Burgemeester

2016: om meerdere redenen in Dilbeek een kanteljaar

Door Willy Segers op 22 januari 2016, over deze onderwerpen: Dilbeek, Dilbeek – Algemeen nieuws

Sinds de aanstelling van Anneleen Van den Houte (N-VA) als schepen zijn sinds 1 januari 2016 de dames aan de macht in het Dilbeekse schepencollege. Dat bestaat voor het eerst uit 5 vrouwelijke en 4 mannelijke collegeleden!

Reken daar een vrouwelijke gemeentesecretaris en gemeenteraadsvoorzitster bij en Dilbeek mag zich fier en terecht tot een vrouwvriendelijke bestuurscultuur rekenen. En daar zijn we bijzonder trots op, temeer daar dit zonder enige verplichting of quota tot stand kwam!

2016 brengt ons ook halverwege deze bestuursperiode, zodat we even kunnen achteruit blikken op wat de voorbije jaren is opgebouwd en voorbereid en nu kan omgezet worden in realisaties voor de resterende drie jaren. Wie er de laatste oppositiedrukwerken op naslaat kan er niet naast kijken: als enkel procedurekwesties zoals een ontbrekende datum of handtekening in een dossier of 1 anonieme brief rond personeelsproblematiek nog wat stof doet opwaaien tijdens de raadszittingen, dan mag de huidige bestuursploeg fier terugblikken op de naarstige voorbereidende arbeid van de drie voorbije jaren.

Bij aanvang van deze bestuursperiode moesten we  – met een negatieve autofinancieringsmarge van -4,9 miljoen € als ‘startgeschenk’ uit 2012 !! – ingrijpen in de financiële situatie van de gemeente. Het gevolg was een reeks weldoordachte besparingen, efficiëntie-winsten en aanpassing van het fiscaal regime (dat echter nog steeds onder het algemeen Vlaamse gemiddelde bleef !). Daarbij is altijd aangegeven dat dit uit noodzaak was om op middellange termijn de nodige financiële zuurstof te creëren voor broodnodige investeringen.

Die tijd is nu aangebroken: ook om financiële redenen wordt 2016 een kanteljaar! (zie als bijlage een greep actiepunten uit de Begroting 2016)

We bespaarden dus niet òm te besparen, maar om ook weldoordacht te kunnen teruggeven! De Dilbeekse bevolking blijkt dit onderhand begrepen te hebben, zie ook de ruimere gemeentelijke enquête van Het Nieuwsblad (26/01/16).

Beste Dilbekenaren, dit werk is absoluut niet af. Meerdere plannen voor algemene verbetering van onze gemeente situeren zich ook op langere termijn. Deze bestuursmeerderheid levert in een korte periode alleszins het bewijs van een beloofde verandering in aanpak en bestuurscultuur.

Onze 11 N-VA bestuurders en raadsleden in gemeente en OCMW zetten zich daarvoor dagelijks in.
“Met de Kracht van Verandering” was niet toevallig onze slogan!

Willy Segers, burgemeester

E-MAIL

Scroll naar boven